GOST KLUBA 2

AKTUELNI MEMOARI | Pregleda: 705 | Autor:

Razgovor o knjizi „Ko je ubio Jovana Skerlića"

Koliko je društvena karta Srbije bila zanimljiva i u vreme života i delovanja književnog kritičara Jovana Skerlića uverićemo se i u opisima događaja koje nam plastično približava pisac knjige „Ko je ubio Jovana Skerlića" (Laguna). Na gotovo petsto strana mi pratimo sagu i o „odrastanju" jednog društva ali osećamo i autorova nezadovoljstva zbog do dana današnjeg i mnogih nenaučenih lekcija iz prošlosti.

Jovana Skerlića znamo po njegovom oštrom kritičarskom peru. O nekima je analizirajući njihova književna dela časno i uzvišeno govorio, neke je, a kako je prepričavao znao i „za ceo vek ojaditi".

I njegova priroda često je bila na udaru ondašnje javnosti. Ali, o Skerliću veoma malo znamo kao o političaru. Uvođenjem činjenica o tom delu njegovog rada Đorgović popunjava dosadašnje praznine. Posebno ističe značaj Skerlićevog poslaničkog mandata u godinama 1912-1914. i njegove govore u skupštini. Iz knjige saznajemo i o značaju Nikole Pašića ali u vezi sa suprotstavljenošću ideja tako da su Pašić i Skerlić prikazani kao antipodi.

I činjenica da je Jovan Skerlić rano i naprasno preminuo u 37. godini života za pisca biva predmet istraživanja.

Autor i urednik je Meliha Pravdić

Momčilo Đorgović

Komentari

Prepišite ovaj kod

Komentari (0)

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem